Onlinestein, webagentschap in Kortrijk

Degelijk, functioneel en stijlvol webdesign

5 vragen om uit te maken of e-commerce interessant is voor uw zaak

Wat kan e-commerce voor uw bedrijf betekenen?

E-commerce: ja of nee? U hoort de wildste verhalen over het online aanbieden van producten en diensten (kortweg "e-commerce" of "e-shop"). Laat u niet leiden door cowboy-verhalen en overloop eerst onderstaande vragen, zodat u een correct beeld hebt van het e-commerce, en of dit interessant is voor uw zaak.

 • Is mijn product en/of service wel geschikt voor e-commerce?
  Het eerste wat u best nagaat is of je aanbod wel geschikt is om online te verkopen. Voor een boetiek is het interessant om een online shop te hebben, voor een architectenbureau is dit minder het geval.
 • Is de online concurrentie niet te groot?
  Het heeft geen zin meer om nu nog een online store uit de grond te stampen waarmee u DVD's en CD's wenst te verkopen. Deze online markt is ondertussen verzadigd en het zijn vooral de moguls van de online DVD- en CD-verkoop die er de plak zwaaien. Hopeloze zaak? Niet noodzakelijk. Nieuwe ideeën scheppen nieuwe perspectieven. Als u een speciale niche of marktstrategie vindt binnen vaak online verkochte producten, dan kan dit wel degelijk rendabel zijn.
 • Kan ik het e-shopverhaal vlot laten samenlopen met mijn fysieke zaak?
  Het online verkoopproces is eenvoudig, u hoeft geen tijd te steken in het overtuigen van de klant, het afrekenen verloopt automatisch, en vooral: u bent 24 per dag en 7 dagen per week geopend op het internet. U spaart enorm veel tijd uit, maar hou er rekening mee dat deze zaken ook hun eigen administratie en logistiek met zich meebrengen. Heeft u of een medewerker de tijd om de online aankopen op te volgen en de pakketten te versturen? Hou er ook rekening mee dat populaire producten meer opvolging vragen. Met een beetje weloverwogen planning zou dit in principe geen probleem mogen zijn.
 • Kan ik voldoende verkopen via een online shop?
  Het antwoord op deze vraag is niet altijd eenvoudig. In eerste instantie vraagt het antwoord op deze vraag wat inschattingswerk. Het is niet omdat u via uw huidige zaak of bedrijf veel verkoopt dat dit zich ook zal weerspiegelen in de online verkoop - of omgekeerd. Het is namelijk ook zo dat de diensten die de verwerking van de betalingen op uw website organiseren abonnementskosten met zich meebrengen. Hier bestaan verschillende formules in naargelang het volume van uw verkoop. Voor Ogone schommelt dit rond de €35 voor het laagste volume (= minder dan 166 transacties per maand) en €199 voor het hoogste volume (= meer dan 2000 transacties). De opbrengst van de verkoop moet dus boven dit bedrag liggen. Meer details over de tarieven vindt u op de website van Ogone. Naast Ogone heeft u ook nog Paypal als betaaldienst. Laat u trouwens niet afschrikken door deze abonnementskosten - er bestaan online marketing-oplossingen en -strategieën om de verkoop via uw online winkel te stimuleren.
 • Is mijn doelgroep voldoende vertrouwd met het internet?
  De overgrote meerderheid van de bevolking is ondertussen erg vertrouwd met het web en het online aankopen van artikelen, toch zijn er hier en daar segmenten die minder in contact komen met internet. Tot voor kort was het bijvoorbeeld moeilijk om de oudste generatie te bereiken, maar ondertussen hebben velen onder hen ook de weg tot het internet en e-commerce gevonden.

Online verkopen zonder e-shop: it's possible!

Heeft u (nog) niet de tijd, het budget of voldoende vraag om een online winkel te runnen, maar wenst u toch bestellingen te ontvangen via het web? Dan kan u dit oplossen met een eenvoudig online bestelformulier. Het principe is vergelijkbaar met een e-shop, maar minder geavanceerd. U hoeft zich niets aan te trekken van abonnementskosten e.d.m., maar het spreekt voor zich dat het verkoopproces minder geavanceerd en geautomatiseerd is. Zo zal u bv zelf moeten bijhouden wat er besteld en reeds betaald is. Dit zou evenwel geen probleem mogen zijn indien het bestelvolume eerder beperkt is.

Drupal Association

Contact

Onlinestein webdesign BVBA

Kortrijk

hallo@onlinestein.be

BE-0644.888.662